Busserolles en omgeving, prachtig stukje Frankrijk 

Busserolles

Busserolles, een kleinschalig dorpje in het franse departement Dordogne ( regio Aquitaine) . Slechts 540 inwoners in het dorp zelf. de oppervlakte van Busserolles bedraagt 31.6 km met een bevolkingsdichtheid van 17.1/km2 .

Zomaar wat officiële gegevens van dit prachtige, onbekende dorpje. In de jaren 1960-1970 schijnt het een bloeiend dorp geweest te zijn, met verschillende bakkerijen, slagerijen, kapper, zelfs een hotel met kroeg/restaurant. In het gehuchtje Nanteuil, gemeente Busserolles stond  zelfs een gevangenis en zetelde er een "rechtbank". De gevangenis en de rechtbank zijn gemoderniseerd tot prachtige woonhuizen, het hotel en de winkels zijn gesloten. Alleen de warme bakker doet een verwoede poging de oude bewoners van vers brood te blijven voorzien.
In de 'mairie' is een kleine bibliotheek gevestigd. de lagere school heeft gelukkig nog steeds leerlingen.
Oude leegstaande panden worden ongebouwd tot kleinschalige woonzorg appartementen zodat de oudere bewoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in hun geliefde Busserolles.
Ook Peter en ik zijn van dit dorpje gaan houden. Een wandeling naar het postkantoor is de moeite waard, het contact met de oorspronkelijke bewoners rijk, het contact met de burgemeester en zijn secretaresse meer dan waardevol. Zingen in de  prachtige kerk geeft je kippenvel.
Zomers heeft Busserolles meerdere  activiteiten: Marché de nuit. Een meer dan leuke markt in de avonduren. Het samen eten van 'moules et frites' en wie niet van mosselen houdt kiest voor sausijsjes. Na de maaltijd is het heerlijk , swingen, op live muziek tot in de kleine uurtjes. In de maand juli is er zowaar een week lang een kleine kermis, zodat ook de oudere jeugd "aan zijn trekken komt". Ook heeft de 'petanque club' en de vereniging van jagers een  jaarlijks terugkerend  diner waarbij iedereen, uiteraard tegen betaling, kan genieten van de heerlijkheden van de streek.
De 'bric a brac'  ( rommelmarkt) is iedere zomer een geweldige happening waar ik al veel mooie dingen 'op de kop heb getikt'.
Het plan d'eau ( zwem vijver) met strandje en speeltuin voor de kinderen blijft populair. De tennisbaan ( goed onderhouden) heeft minder supporters, al die jaren dat wij hier wonen heb ik nog nooit iemand zien tennissen. Petanque ( jeu de boules) daarentegen heeft vele enthousiaste leden van verschillende nationaliteiten.
Meerdere concerten in de zomer in die prachtige kerk completeren het geheel.
Busserolles een nietig vlekje op de kaart, een geweldig gemeente om in te mogen wonen!

 

terug naar de site www.petits-fours.fr